fredag 25 mars 2016

3. Vävpodden på vift






















Det här avsnittet har vi tagit med oss mikrofonen ut på två event nämligen Fårfesten i Kil och ett Vävsymposium som hölls i Angered. Vi hittade många intressanta personer att prata med, men jag vill påtala redan i förväg att ljudet spelats in i mässmiljö och stundtals är det därför v ä l d i g t mycket sorl.

Både Eva och Kristin besökte Fårfesten i Kil och vi är imponerade av det fina arrangemanget.





















Margaretha Ovelius pratar med Kristin och berättar om distanskursen på Grebbestads folkhögskola.

Vävsymposiet har precis ägt rum i Angered i Göteborg.

Maiko Tanaka, textilkonstnär och kursledare, berättade om hur hon tänker när hon skapar och väver. Vi fick känna och titta på hennes vävar och den här överraskade mest, den såg jättemjuk ut men var vävd med pappersgarn och var därför väldigt stel och hård.





















Kristin pratar med Miriam Parkman, elev på Handarbetets vänner, som berättar om hur hon tänker om vävning.





















Monica Hallén berättade om att "ta det man ha och göra det man behöver" alltså återbruk.

Karin Hedberg som arbetar som handvävare på Ateljé Westragothia berättade om ett projekt hon genomfört med bara efsingar som material.

Marita Jönsson, utvecklare i slöjd och konsthantverk i region Halland, tipsar om att fläta treflätor med efsingarna och låta bli att klippa av dem. Hon har två tips på böcker om en vill lära sig mer om det nämligen Textila tolkningar (länk till adlibris) och Treflätning (klicka på länken och lär dig mer).





















Jenny Bengtsson, student som läser Textile engineer, berättar om hur viskos och lyocell tillverkas.

Nästa avsnitt kommer bland annat handla om vävteknikerna tuskaft och kypert. Om du har tips på något som måste tas upp i det sammanhanget eller har en fråga på ämnet, hör gärna av dig!