torsdag 21 januari 2016

1. Hej

Vi börjar med att presentera oss och den nya podden. Vi vill be om ursäkt i förväg för eko på ljudet i vissa klipp, det kommer förhoppningsvis att bli bättre i nästa avsnitt.

Vävpodden i iTunes. 


Digiväv finns här:


Vävsymposium Väva Väva Vilt på Blå Stället i Angered, Göteborg den 19 mars kl 9.30-16.00.


Sedan berättar Eva om Ringvor som är inspirationen till podden. I högerspalten finns länkar till Ringvors intervjuer, vi fyller på allteftersom de blir klara. 


Kristin väver en ullpläd i smala remsor på en bordsvävstol. 

Såhär ser bordsvävstolen ut, det är en rigid heddle loom från Ashford. Vad skulle den kunna heta på svenska? Kristin föreslår grindvävstol men vi tar gärna emot andra förslag. Eva väver en sjal i mohair och bråkar lite med materialet. Hon väver med mohair och filisilk, det senare har Tant Kofta färgat. 

Varför började du att väva och vad minns du av det idag? Hur började du och vad tyckte du om det? Hör av dig och berätta! 


Kristin gör en intervju med textilkonstnären Maiko Tanaka som förutom att experimentera med vävningens möjligheter också håller väv-workshopsEva pratar med Eva som varit med och vävt en installation till VÄV2011 som hölls i Borås. 

Kontakta oss gärna med tips på intressanta aktiviteter, personer m.m. genom att mejla oss, skriva på Digivävs Facebook-sida eller lämna en kommentar här på bloggen.


Kristin ska gå på vävskyltsjakt till nästa gång. Hittar du en vävskylt nånstans får du gärna mejla den eller lägga upp en bild på instagram under taggen #vävpodden.

Vår Vävpoddenjingel är inspelad av Eva och Kristin och sedan ihopmixad av den eminente ljudteknikern aka fotografen Tobias Walka. 

11 kommentarer:

 1. Det här tycker jag ska bli spännande. Jag är en (förhoppningsvis) blivande väverska. Det står en vävstol i bitar i källaren och på den skall det vävas, när tillfälle ges och kunskap inhämtats! Blrjar följa er här och nu och hoppas på nya kunskaper och inspiration

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du vill börja väva! Berätta gärna för oss vad du skulle vilja att vi tar upp i kommande avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva, ja det är så här att jag har en, ärvd, vävstol i källaren, som jag tänkt ställa upp i min stuga i Dalarna. Men här hemma skulle jag vilja börja väva på en "bordsvävstol". Jag skulle behöva lite råd om olika bordsvävstolar och kanske om ni vet var man kan beställa dem. Sen är jag intresserad av svenskt (skandinaviskt) traditionellt hantverk, jag stickar ganska mycket, och hämtar en hel del inspiration därifrån. Därför vore inslag om det, både hur det sett ut förr, men också om exempelvis textilkonstnärer som hämtar inspiration i det gamla för att skapa nytt! Självklart vore teknikinslag för "vävgröngölingar" också intressant. Oj det blev många önskemål på en gång... Hälsningar Ida

   Radera
  2. Tack för dina tips/önskemål Ida - kan aldrig bli för mycket!

   Radera
  3. Karin-Ida - ursäkta att en del av ditt namn försvann...

   Radera
 3. Hej!
  Vad trevligt med denna vävpodd. Jag har en liten bordsvävstol som ni pratar om, har dock inte vävt så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du uppskattar vävpodden! Hoppas vi kan inspirera dig till kul vävar.

   Radera
 4. Trivelig! Jeg skal prøve å følge dere! Stå på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du vill följa oss Camilla!

   Radera
 5. Inspirerande.Ser redan fram emot nästa avsnitt.tack för att ni gör denna podd för oss alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla Vad roligt att du gillar vävpodden! Vi tackar för att du vill lyssna!

   Radera