fredag 25 mars 2016

3. Vävpodden på vift






















Det här avsnittet har vi tagit med oss mikrofonen ut på två event nämligen Fårfesten i Kil och ett Vävsymposium som hölls i Angered. Vi hittade många intressanta personer att prata med, men jag vill påtala redan i förväg att ljudet spelats in i mässmiljö och stundtals är det därför v ä l d i g t mycket sorl.

Både Eva och Kristin besökte Fårfesten i Kil och vi är imponerade av det fina arrangemanget.





















Margaretha Ovelius pratar med Kristin och berättar om distanskursen på Grebbestads folkhögskola.

Vävsymposiet har precis ägt rum i Angered i Göteborg.

Maiko Tanaka, textilkonstnär och kursledare, berättade om hur hon tänker när hon skapar och väver. Vi fick känna och titta på hennes vävar och den här överraskade mest, den såg jättemjuk ut men var vävd med pappersgarn och var därför väldigt stel och hård.





















Kristin pratar med Miriam Parkman, elev på Handarbetets vänner, som berättar om hur hon tänker om vävning.





















Monica Hallén berättade om att "ta det man ha och göra det man behöver" alltså återbruk.

Karin Hedberg som arbetar som handvävare på Ateljé Westragothia berättade om ett projekt hon genomfört med bara efsingar som material.

Marita Jönsson, utvecklare i slöjd och konsthantverk i region Halland, tipsar om att fläta treflätor med efsingarna och låta bli att klippa av dem. Hon har två tips på böcker om en vill lära sig mer om det nämligen Textila tolkningar (länk till adlibris) och Treflätning (klicka på länken och lär dig mer).





















Jenny Bengtsson, student som läser Textile engineer, berättar om hur viskos och lyocell tillverkas.

Nästa avsnitt kommer bland annat handla om vävteknikerna tuskaft och kypert. Om du har tips på något som måste tas upp i det sammanhanget eller har en fråga på ämnet, hör gärna av dig!



5 kommentarer:

  1. Hej igen och tack för detta intressanta avsnittet. Det tog ett tag innan jag förstod vad efsingar är, men efter ett tag så;) Jag har nu skruvat ihop min vävstol och börjat sätta upp min första väv här nere i Wien. Det kom sig att när jag sökte efter vävkurser här, hamnade jag på en blogg/hemsida för en webatelier som ligger granne med svenska kyrkan! Lustigt tänkte jag, sedan visade det sig att kvinnan som har den har bott i Sverige, lärt sig att väva i Sverige och pratar svenska!! Sammanträffandena kunde ju inte vara bättre;) Nu ger hon mig en "privatkurs", har varit här och hjälpt mig med min pådragning och när jag är klar med solvning och skedning så ska hon komma och hjälpa mig fortsätta! Jag är så glad att jag kunnat komma igång så snabbt med min vävning! Känns alltid tryggast att lära sig nya saker i sitt modersmål. Det roliga är också att hon vet vilka skillnader det är mellan teknikerna i SE och här, så hon påtalar det emellanåt. Hur som helst, ska bli kul med ert nästa avsnitt eftersom jag planerar att göra mina (första) trasmattor i tuskaft och rosengång! ser fram emot vad ni har att berätta! Hälsningar från ett soligt Wien!

    SvaraRadera
  2. Hej Karin-Ida Vilken tur du har som hittat en vävlärare i Wien! Det ska bli kul att följa era äventyr :) Kanske kan vi t o m få se bilder?
    Å vi ska komma ihåg att förklara uttryck som vi "slänger oss med", som t ex effsingar... det är alltså det som blir kvar av varpen när en har vävt klart.
    /Hälsningar från ett soligt Göteborg

    SvaraRadera
  3. Hej Eva, Ja visst är det tur! Om du vill kan du följa mig på instagram där jag heter @knittingalwaysonmymind där finns det några bilder, som visar "mina framsteg" Jag håller just på att skeda min första trasmatteväv;)

    SvaraRadera
  4. Hej hej! Älskar er podd! Opretentiöst och extremt ges samma vikt och värde. Ni gör vävningen ny! Superbra!

    SvaraRadera
  5. Hej, nu längtar jag efter ett nytt avsnitt!! :)

    SvaraRadera