onsdag 17 februari 2016

2. Vävskyltar och vadmal



 


Oj, vad roligt att ni är så många som lyssnade på det första avsnittet! Vi är förvånade och glada. Vi är dock fortfarande nybörjare och denna gången är det lite mobilstörningar på avsnittet. Vi lär oss!

Evas mohairsjal är som ett rött moln av fluff. 


Kristin har sytt ihop sin filt. Garnet är från Kampes och Östergötlands ullspinneri



Eva väver nu i silke med garn och mönster från Sjöalyckans silke.




Vävskyltar, lägg märke till att solen lyser i Borås! ;) 

Vävskyltar från Borås. 

Skyltar från Sollentuna norr om Stockholm. Foto: Josefin Waltins bror. 

Varptrix: Evas varpfilm.



Provlappar med färgeffekter från Väv i västs workshop.



Svampvävning

Kristin pratar med Victoria Widmark som byggt om sin Glimåkra Emilia till en fyrskaftad vävstol.



Eva har sett Hannah Ryggens utställning på Moderna museet.



Fårfesten i Kil kan du läsa mer om här!


Workshops i sociala medier. Kontakta Eva på DigiVäv om du vill vara med!


Eva intervjuar Meta Skoglund som deltagit i en kurs i att väva och stampa vadmal. Meta hittar du på instagram, hennes hemsida och blogg. Garnet var ett entrådigt ullgarn från KampesSkrekarhyttans stamp skänktes av Kerstin Gustafsson till Vikers hembygdsförening och det var Grebbestads folkhögskola som höll i kursen. Här ser du några bilder från processen.






6 kommentarer:

  1. Hej!
    På min blogg TEXTIL OCH SÅNT har jag gjort fyra inlägg om Hannah Ryggen och utställningen i Malmö. Det börjar den 30 nov 2015 och pågår till den 3 dec 2015. http://birgittanygren.blogspot.se/2015/11/stjarntid.html , http://birgittanygren.blogspot.se/2015/12/att-ta-stallning.html http://birgittanygren.blogspot.se/2015/12/hannah-ryggen.html http://birgittanygren.blogspot.se/2015/12/verden-i-veven.html

    Det kan kanske vara kul att ta del av,
    Birgitta Nygren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta tack för ditt tips! Det är en fantastisk utställning som verkligen knockade mig. Det ska bli roligt att läsa vad du skrivit.

      Radera
  2. Kära vävpoddare!
    Och tack för ännu ett inspirerande avsnitt. Som total nybörjare inom vävning suger jag åt mig av innehållet och drömmer om framtida vävgärningar. Jag blev särskilt inspirerad av intervjun med Meta Skoglund och berättelsen om kappan. En dag blir det av för mig också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefin Ojojoj vad glada vi blir att du blir inspirerad! �� Visst är det en fantastisk ullresa som Meta har gjort. Vi hoppas att din blir lika lyckad! Kanske kan vi berätta om den i podden så småningom?
      Tipsa oss gärna om det är något särskilt du som nybörjare skulle vilja höra i framtida avsnitt.

      Radera
  3. Hej Hej! Jag väver "bara" band med brickor och grind men tycker det är himla mysigt med en vävpodd, heja er!
    Nåt som alla vävare väl råkar ut för är ju det här med äfsingar. Det vore roligt om ni kunde fråga alla fantastiska vävare ni träffar vad de gör av sina trådstumpar (ibland är de ju ganska långa. Och inte minst många ) Jag brukar nålbinda med mina, men det passar ju nästan bara för ullgarn. Det finns säkert fler smarta tips på hur nån kan ta tillvara garnet, ofta är det ju fint och bra garn.
    Hälsningar Carin

    SvaraRadera
  4. Hej Karin kul att du gillar Vävpodden! Klart vi kan fråga om vad som händer med effsingarna. I de vävstugor jag varit med i används mattvarpseffsingar till att knyta om varpflätan. Jag har också träffat kvinnor som knutit ryamattor av effsingar. /Eva

    SvaraRadera